неделя, 17 април 2022 г.

 Богът

🙏
В навечерието на Светлата седмица, искам да обърна вниманието Ви върху Бог. 😇
Бог е най – висшата реалност. Бог е всезнание, всемогъщество, всеблагост. Бог е описван като нематериален, като личност, източник на морал и най-великото от всички възможни същества.Счита се, че Бог е абсолютният творец. Той твори от нищо. Според древните гърци, Бог е абсолютното. Бог е създал света от нищото.
Интересен е въпроса за съществуването на Бога?
Например Ницше е известен с думите, че Бог не съществува. Има и други провокативни философски аргументи в тази насока. Не се коренят в религиозни писания, нито пък почиват върху научни наблюдения и факти. Нека си изясним какво е "Бог". Под „Бог” не се разбира конкретно религиозно божество. Терминът обхваща всичко - едно съвършено и всемогъщо същество. Следователно самото понятие за напълно съвършено същество означава, че Бог трябва да съществува. За първи го формулира св. Анселм (епископ на Кентърбъри) през 1070 г. Той твърди следното: "Тъй като имаме представа за абсолютно съвършено същество - от което "нищо по-голямо не може да бъде мислено" - то трябва да съществува.
Древногръцката митология има 14 богове. Символите при тях са изключително важни. Както главните, така и малките богове имали символи и физически качества, които ги идентифицирали. Всеки Бог и Богиня имат своя собствена власт и влияние.
В света съществуват безброй много религии. Някои от тях са станали световни- тези, в които вярват най-много хора по една или друга причина. Но всяка религия има по нещо общо с останалите – вярата и почитането.
В християнският свят Бог няма история, защото е вечен и няма други богове освен него. За Него не може да се каже, че подобно на Зевс, властва над останалите същества. Силата на Зевс е огромна, но не безмерна, а могъществото на Бог е безкрайно.
Вярата в Бога е нещо естествено и нормално, защото самата човешка душа е религиозна. Бог е създал човека по свое подобие и образ. Човешкото достойнство има своя произход от съзнанието, че е Божие творение. Без вярата в Бога не може да бъде обяснен този свят. Той не е дело на някаква случайност. Без божието ръководство човек изпада в заблуждение; без божията сила - извращение; без божията благодат - в поквара.Човек не може сам да промени своето греховно естество, да стане по – добър. Има ли човек отрицателно отношение към Бога, той има отрицателно отношение към живота.
Съществуват толкова много теории и хипотези, толкова истини, религии, вярвания, школи, учения – напълно противоречиви, но всяка една от тях има своите доказателства. Всяка теория е реална за този, който вярва в нея. За някои съществува Бог и той дори може да го види, друг не вярва в Бог и не може да намери доказателства.
Нека разгледаме какво е мнението на великите философи. Например според Омир, Бог намира виновния. Пророка Мохамед пък казва, че Бог не гледа вашият образ и богатство, а Той гледа вашите сърца и деяния. Карл Юнг - Вярвате ли в Бог? Аз не вярвам, аз знам. Според Волтер да вярваш в Бог е невъзможно, но да не вярваш в Него – абсурдно.
Вярата – било то в Бог, във Висша Сила, в Себе си, в ангел хранител, в талисман, в късмета и т. н. е една безкрайна могъща сила. Във всяко постижение, във всеки успех, във всяка проява на силата на човешкия дух, във всяко чудо съществува елементът на ВЯРАТА. Важното е, че дори да имаш вяра колкото синапено зрънце, можеш да постигнеш това, което искаш. Няма съмнение, че вярата прави чудеса и отваря огромния потенциал на човек. Както е казал Платон – Бог е в самите нас.
А дали имате вяра днес? Всеки иска славата на Бог, но никой не иска да носи кръста Му... Замислете се върху това... и не губете вярата си. 🙏
с обич Галина ❤️


📌За повече интересни статии, съвети и лайфове може да отидете на официалната страница на клуба: Галанс Данс

 Всички права запазени © Gala Dance


Няма коментари:

Публикуване на коментар