понеделник, 12 юли 2021 г.

 7 признака на „токсична връзка“


Специално по Ваше желание - темата, за която ме питате в своите съобщения 😊

В консултациите си с клиентки, често наблюдавам как се борят със “зъби и нокти” да „върнат“ партньора си. Да възстановят любовта, хармонията и пламъка в отношенията си. Готови на всякакви компромиси, лишения, пренебрегвайки себе си, своето лично щастие, дори понякога здраве. Има взаимоотношения, които е добре да бъдат възстановени. А има и такива, които трябва моментално да прекратите. Тези отношения са известни като „токсични“. Как можете да разберете дали връзката ви е токсична? Как да помогнем на близък приятел, ако са закъсали в подобни отношения? 🤷🏻‍♀️

Нека разгледаме седем основни признака:

1. Отсъствие на доверие! Доверието е едно от основните чувства в една здрава връзка. Ако го няма (като правило, поради вътрешна емоционална травма на един от партньорите), тогава има естествена необходимост постоянно да наблюдавате другата половина. В резултат на това веднага се появява ревността.

2. Ревност! Ревността за съжаление дава възможност постоянно да се проявява агресия (емоционална и физическа) към партньор. Както можете да си представите, това е напълно антагонистично на емоциите на здравата любов.
Редовно се случва да не сте сигурни в нищо, тревожни и уплашени сте в тази връзка.
3. Отсъствие на свобода! Логично следствие от ревността. На партньора (понякога единия, понякога и двамата) е забранено по някакъв начин да прекарва време отделно един от друг. Няма срещи с приятели, няма спорт, няма корпоративни събития на работа и т.н. В здравите връзки всеки винаги има свое лично пространство.
4. Отсъствие на общи интереси! Не забравяйте, Сент Екзюпери казва, че „да обичаш не означава да се гледате, да обичаш означава да гледате заедно в една и съща посока“. Това не е така при токсичните взаимоотношения. Понякога може да изглежда, че единственото нещо, което обединява хората в такива двойки, е само взаимно страдание и страх да останат сами.
5. Опити да ви промени! В хармоничните връзки хората не се стремят да се променят един друг. Те се радват и спокойно приемат това, което не съвпада. Опитите за „римейк“ на другия винаги са обречени на неуспех. И те дават основание само за безкрайни кавги и взаимни претенции - което е отлично “гориво” за токсични връзки.
6. Отсъствие на лични граници! Границите на самите отношения (границите на двойката) са размити. Вие сте изцяло подчинени на партньора си. Тоест, или партньорът започва да ви потиска, или обратно. Това не е много характерно за хармоничните връзки. Не споделяте теми и подробности, свързани с връзката Ви. В резултат на това важна информация може да бъде предадена на трети страни. Родителите (или вашите) на Вашия партньор, приятели, познати и др. Това допълнително „нажежава“ атмосферата между Вас.
7. Несподелени чувства! Това е много характерна черта на токсичните взаимоотношения. Ако чувствате, че сте привлечени от тези, които не Ви обръщат внимание, това е ясен знак, че психиката Ви в личния Ви живот не търси лесни начини. И вероятно винаги ще търсите (или ще искате) да търсите съчувствие към партньора си, докато той изтрива краката си върху Вас. Здравата глава винаги търси взаимни чувства, а не непревземаеми замъци със студени принцове или принцеси.


Какво да правя? 🤷🏻‍♀️ Статистиката потвърждава, че при двойките, които живеят в токсична връзка, партньорите живеят средно с по пет години по – малко! Така, че е въпрос на личен избор дали да искате да „спясявате“ токсични отношения!

Ако не можете да се справите сами, запишете се за консултация с мен!

✍️ Email: galina.consults@gmail.com или ЛС.

С обич
Галина ❤

📌За повече интересни статии, съвети и лайфове може да отидете на официалната страница на клуба: Галанс Данс

 Всички права запазени © Gala Dance


Няма коментари:

Публикуване на коментар