понеделник, 12 юли 2021 г.

 Как да се справим с паник атаките? 

🤷🏻‍♀️

Специално за всички, които ми писахте и пожелахте да засегна тази тема. Както знаете, паническата атака се случва без причина, без реална заплаха. Паническата атака може да намери своя „домакин“ навсякъде - вкъщи докато гледа телевизия, на работа или през нощта в леглото си.

Основният движещ фактор тук е страхът: от смърт, безнадеждност, инфаркт и т.н. Ако получавате някои от тези симптоми, тази статия е за Вас! 👇

Откъде идва този страх? Провокира се от неврохимичен дисбаланс: количеството хормони на стреса (адреналин, норепинефрин) преобладава над серотонина, хормона на щастието. Това се случва по различни причини: хроничен стрес, преумора, заседнал начин на живот, вътрешни конфликти, лоши навици и т.н. Чувството на страх, подхранвано от адреналина, причинява поредица от мъчителни физиологични симптоми. Сред тях - задушаване, хаотично трептене на сърдечния мускул, обилна пот, треперене, световъртеж. Всичко това е резултат от рязко стесняване на кръвоносните съдове и излишния кислород в кръвта. Най-силният страх довежда човека до лудост. Той не разбира къде се намира, светът около него е размазан и неясен.
Нека да си обясним какво представлява паник атаката. Това е физиологично безопасно, но психологически депресиращо състояние. Колкото по-често и по-дълго стават, толкова по-негативен отпечатък оставят върху психо-емоционалния фон на човека. Ето защо е важно да знаете как да се справите с паническа атака по време на атака.
И така какво да правим?
🤷🏻‍♀️
1. Обезателно контролирате дишането си. Трябва да елиминирате излишния кислород в кръвта. За да направите това, опитайте се да дишате дълбоко. Поемете дълбоко, дълго вдишване и шумно, дълго вдишване. Опитайте се да изкарате целия въздух от дробовете си.
2. Медитирайте. Медитацията ще ви помогне да се отпуснете. Тя ще облекчи не само емоционалния стрес, но и мускулните сковавания. В интернет има много „водени“ медитации за спокойствие и хармония, Какво означава „водена медитация“? Това са медитации, водени от водещ. А можете и Вие сами да да медитирате с релаксираща музика в удобна поза. Най-добре е да легнете за това. Затворете очи и се фокусирайте върху един обект. Дишайте дълбоко, равномерно и мислено повтаряйте предварително подготвените фрази - афирмации: Аз съм спокоен, страхът ми отстъпва, имам всичко под контрол и всякакви други фрази, адаптирани към вашето състояние.
3. Телесен контакт. Вземете ръката на човека до Вас. Усетете, че не сте сами, че сте в безопасност и няма от какво да се тревожите. Ако сте сами все пак, вземете някакъв предмет – може да е камъче, може да е всичко, на което мислено ще предадете своя страх. Стискайте го силно, докато контрола над дишането се възвърне.
4. Масаж. Масажът помага за отпускане и премахване на мускулното напрежение. Масажирайте раменете, врата, пръстите, всички алармиращи за напрежение части. (Най – добре е някой друг да ви направи масаж)
5. Разсейване. Най-добрият начин за разсейване е да преброите всички предмети, които намерите под ръка: прозорци в къщи, копчета и други детайли на облеклото, ако сте навън – дървета, машини и коли, можете да използвате различни варианти. Колко червени или черни коли са минали. Колко коли се движат в едната посока и колко в другата, стълбове, ако сте в тълпата, пребройте колко мъже и колко жени виждате.
6. Практикувайте танци! Танцотерапията може доказано да Ви „извади“ от депресивни и психотични състояния. Да контролира дишането Ви, да донесе серотонин и всички хормони на щастието, които премахват завинаги паник атаките!


И още веднъж: паническа атака не застрашава Вашето физическо здраве. Неговата основа е неразумният страх, причините за който трябва да се търсят в самия себе си. След като се справите с тях, ще се отървете от този неканен гост завинаги.

Научете се да контролирате емоциите си, научете се да се отпускате и почивате, анализирайте себе си и живейте в хармония със себе си. Психологическият комфорт е ключът към избавянето от паническите атаки.

Ако не можете да се справите сами, потърсете помощ! 🆘

🔴За консултация с мен пишете на ЛС или на email: galina.consults@gmail.com

С обич
Галина❤️

📌За повече интересни статии, съвети и лайфове може да отидете на официалната страница на клуба: Галанс Данс

 Всички права запазени © Gala Dance


Няма коментари:

Публикуване на коментар