петък, 9 юли 2021 г.

🆘Помощ! Наивна съм до глупост! 3 причини за наивността

Отново тема по Ваше желание и въпроси❗️

Наивността предполага лековерност и доброжелателност. Наивните хора вярват в нечие благоприличие, както в своето собствено, те са сигурни, че познатите не могат да ги заблудят, да действат подло, да ги наранят. Това поведение обаче често е предназначено да скрие несъзнаването на тяхната безпомощност. Човека не е против да бъде постоянно в ролята на жертва, за да може да прехвърли отговорността върху плещите на другите. Ето защо наивността му от време на време предизвиква не обич сред познатите му, а раздразнение дори агресия.

Но какви са причините?🤷🏻‍♀️

🔴Хората, при които е налице наивност се оплакват от лоши взаимоотношения.

1. Желание да бъдеш обичан!
Според Лозински, произходът на такова поведение може да се крие в тясната връзка между майката и бащата на наивния човек. В такива семейства съпругата често се „разтваря“ в съпруга си, вярвайки, че само нейната саможертва може да спаси семейството. Дори съпругът да я унижава и обезценява, да не отчита желанието, налагайки волята й, тя не го забелязва. Такива отношения изключват тясна комуникация с детето, в резултат на което то израства с лично отсъствие на майката. Парадоксално е, че детето вярва, че е най-доброто. В резултат, ставайки възрастен, той ще запази тази наивност и ще я проектира върху други хора, без да забелязва отрицателните им качества.

2. Бягство от реалността!
Много възрастни остават деца по сърце, предпочитат да гледат на света през розови очила. Запазвайки инфантилно съзнание, те предпочитат да живеят във фантазиите си, пренебрегвайки жестоката реалност. Може би „родителството“ е виновно. Някои родители учат децата си да се доверяват на хората, да им прощават всички грешки, да бъдат гъвкави и добронамерени.

3. Защитна стена! Децата, които са били подложени на емоционален натиск от родителите си в зрял живот, използват наивността като щит срещу възможна агресия: по-лесно е да се преструват, че не разбират нищо, отколкото да разсъждават трезво и да носят отговорност за своите думи и действия. Ако подобна реакция работи веднъж, тя ще се утвърди в продължение на много години, в резултат на което тя се трансформира в стил на поведение.

Как да се спасим? 🤷🏻‍♀️

1. Променете възгледите си!
Уви, много хора, страдащи от тяхната наивност, дори не се опитват да се променят и да правят някакви заключения. Спомнете си кога и защо сте започнали да се държите „наивно“, в кой момент сте страдали за първи път заради своята лековерност. Помислете как можете да развиете самочувствие и промени в поведението си.

2. Излезте от зоната си на комфорт!
Да напуснеш зоната си на комфорт означава да рискуваш, да правиш грешки, да правиш неща, които са необичайни за теб. Отначало ще изпитвате страх, но мисълта, че само така можете да разберете на какво сте способни, трябва да Ви даде сила.

3. Търсете нови преживявания!
Понякога наивността се дължи на факта, че човек е израснал в защитена среда. Може би родителите ви не са ви позволили да излизате с приятели, да ходите на партита, поради което сте пропуснали повечето „терапевтични“ преживявания. Опитайте се да наваксате с нови.

За съжаление не всички хора могат да се променят сами. Някои хора са наивни, защото вярват, че могат да „оправят“ другите чрез тяхната помощ, доброта, любов и добро отношение. Не веднъж срещам подобни ситуации в моята практика, които са особено чести в отношенията между мъж и жена. Ето защо повечето се оплакват от неуспешни връзки и лоши взаимоотношения.

📌Ако се разпознаете в тази статия и не можете да се справите сами потърсете помощ.

✍️Запишете се за консултация с мен на ЛС или на email: galina.consults@gmail.com

с обич
Галина ❤️

📌За повече интересни статии, съвети и лайфове може да отидете на официалната страница на клуба: Галанс Данс

 Всички права запазени © Gala Dance


Няма коментари:

Публикуване на коментар